Jaki garnek do gotowania na parze wybrać?

Gotowanie na parze to metoda gotowania przy użyciu pary. Często odbywa się to za pomocą urządzenia do gotowania na parze, urządzenia kuchennego stworzonego specjalnie do gotowania potraw za pomocą pary, ale jedzenie można również gotować na parze w woku. W południowo-zachodniej części Ameryki odkryto doły parowe używane do gotowania sprzed około 5000 lat. Gotowanie na parze jest uważane za zdrową technikę gotowania, którą można stosować do wielu rodzajów żywności.

Jaki garnek wybrać?

Parowanie działa poprzez ciągłe gotowanie wody, powodując jej odparowanie. Jedzenie jest trzymane oddzielnie od wrzącej wody, ale ma bezpośredni kontakt z parą, co powoduje wilgotną teksturę żywności. Różni się to od podwójnego wrzenia, w którym żywność nie jest bezpośrednio narażona na działanie pary, lub gotowania pod ciśnieniem, w którym wykorzystuje się szczelne naczynie. Takie gotowanie odbywa się najczęściej poprzez umieszczenie żywności w parowcu, zwykle okrągłym pojemniku wykonanym z metalu lub drewna i bambusa.

Garnek do gotowania na parze Taurus marki Ambition. Źródło: Dajar

Parowiec zwykle ma pokrywkę, która jest umieszczana na górze pojemnika podczas gotowania. Jedzenie można gotować na parze w woku, wsparte nad wrzącą wodą na dnie woka za pomocą metalowej ramy. Niektóre nowoczesne domowe kuchenki mikrofalowe mają strukturę do gotowania potraw za pomocą pary wodnej wytworzonej w oddzielnym pojemniku na wodę, co zapewnia podobny efekt do gotowania na kuchence. Dostępne są również specjalistyczne piekarniki parowe. Wszystkie garnki i patelnie są łatwo dostępne w sklepach z akcesoriami kuchennymi.

Doskonałe potrawy przygotowane na parze

W Japonii kleisty ryż jest gotowany na parze, aby przygotować ciastka ryżowe Mochi. Tradycyjne japońskie słodycze lub produkcja wagashi polega również na gotowaniu na parze. W kuchni zachodniej gotowanie na parze jest najczęściej używane do gotowania warzyw – rzadko jest używane do gotowania mięsa. Dania z owoców morza są również gotowane za pomocą pary, dzięki czemu mają one idealną konsystencję. Ryba gotowana na parze, krab gotowany na parze, żeberka wieprzowe gotowane na parze, wieprzowina lub wołowina gotowana na parze to potrawy, które cieszą się ogromną popularnością.

Podczas gotowania na parze łatwo uniknąć przypalenia. Jest to z pewnością ogromna zaleta. Gotowanie na parze wykazało 42% większą zawartość składników odżywczych w brokułach. Stwierdzono, że związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających znacznie lepiej zachowują się na parze. Jak widać, gotowanie w taki sposób ma wiele zalet.